A feljutás bravúr, a kiesés kudarc, ma kezdünk a hokivébén

2017. 04. 22. 03:45  |  JÉGKORONG

Öt kemény mérkőzés vár a magyar jégkorong-válogatottra a szombaton rajtoló kijevi divízió I/A-világbajnokságon, amelyen a jó szereplés - titkon a feljutás - a cél.

Rich Chernomaz szövetségi kapitány együttese, amely egy éve Szentpéterváron még az elitben szerepelt, először az ukránokkal találkozik, a házigazdáknak várhatóan extra motivációt jelent majd a közel teltháznyi szurkolósereg. Hétfőn aztán azok az osztrákok következnek, akik ellen az elmúlt években sikerült rendre szoros győzelmet aratni. Kedden az egyre jobb játékerőt képviselő dél-koreai válogatott lesz az ellenfél, amely a jövő évi pjongcsangi olimpiára "összpontosítva" számos kanadai hokist honosított. A távol-keletiek ebben az idényben Budapesten legyőzték a Chernomaz-csapatot. Április 27-én, csütörtökön a szintén feltörekvő lengyelekkel játszanak a magyarok, a két gárda az elmúlt években mindig az utolsó pillanatokig kiélezett csatát vívott egymással. Zárásként a torna legelőkelőbb helyen rangsorolt együttese, a 2016-ban szintén élvonalbeli kazah válogatott vár majd a magyarokra.
 
A hatcsapatos mezőny első két helyezettje jut fel a 16-os elitbe, az utolsó 2018-ban a divízió I/B-ben szerepel majd.
 

Az edző szerint minden meccset megnyerhet a vb-n a hokiválogatott " JÉGKORONG › Friss hírek

Chernomaz fejében már összeálltak a világbajnokságon pályára lépő sorok.

A 22 fős magyar válogatottban hárman - Csányi Karol, a frissen honosított Dansereau Keegan, valamint Terbócs István - még nem szerepeltek vb-n, a tavalyi, oroszországi elit vb-hez képest pedig tíz helyen változott a keret. A kapuban a rutinos Rajna Miklós és Bálizs Bence jut lehetőséghez, a Szentpéterváron a nemzetközi porondra berobbant Vay Ádám most klubkötelezettsége miatt nem kapott meghívót, Hetényi Zoltán pedig ezúttal nem tudta kiharcolni a csapatba kerülést.
 
A védelemből Garát Zsombor és Stipsicz Bence még mindig csak 19, illetve 20 éves, de már mindketten ott voltak a 2016-os vb-n is. Sagert Kalvin, Szirányi Bence és Wehrs Kevin ugyancsak pályára lépett Szentpéterváron, míg Gőz Balázs és Varga Arnold több év kihagyás után szerepelhet újra világbajnokságon.
 
A csatársorból hiányozni fog a pillanatnyilag legmagasabban jegyzett magyar játékos, Sebők Balázs, aki a KalPa színeiben érdekelt a finn élvonal döntőjében. Így is három légiós, Bartalis István (Schwenningen), Galló Vilmos (Linköping) és Hári János (Leksands) áll rendelkezésre. A többiek közül négyen - Erdély Csanád, Kóger Dániel, Sarauer Andrew és Vas János - a Fehérvár AV19-cel vannak túl egy nagyon rosszul sikerült osztrák szezonon, míg hatan - Csányi, Dansereau, Terbócs, Benk András, Magosi Bálint és Nagy Krisztián - a MOL Ligából érkeztek.
 
A szövetségi kapitány nem fogalmazta meg egyértelműen, hogy pontosan mi a cél Kijevben. Csak annyit mondott, hogy szeretnének minél jobban szerepelni, és mérkőzésről mérkőzésre összpontosítani. Ezzel együtt nagy bravúr lenne a feljutás, és nagy kudarc a kiesés.
 
A magyar válogatott a második világháború utáni korszakban kétszer, 2008-ban Szapporóban és 2015-ben Krakkóban tudta kiharcolni a feljutást. Kilenc éve Japánban még egyetlen csapat jutott fel, akkor a döntőnek beillő mérkőzésen a Pat Cortina vezette együttes az ukránokat győzte le, míg két éve, Lengyelországban az utolsó találkozón a hazaiak elleni siker jelentette azt, hogy a magyarok és a kazahok lépnek a legfelsőbb osztályba.
 
A magyar válogatott vb-kerete:
Kapusok (2+1 tartalék):
Rajna Miklós (Fehérvár AC19), Bálizs Bence (MAC Budapest), tartalék: Arany Gergely (MAC Budapest)
Védők (7):
Garát Zsombor (Austin Bruins, amerikai), Stipsicz Bence (Cedar Rapids RoughRiders, amerikai), Varga Arnold (Debreceni HK), Gőz Balázs (DVTK Jegesmedvék), Sagert Kalvin (Fehérvár AV19), Szirányi Bence (Fehérvár AV19), Wehrs Kevin (Villach, osztrák)
Csatárok (13):
Dansereau Keegan (Dunaújvárosi Acélbikák), Magosi Bálint (DVTK Jegesmedvék), Vas János (Fehérvár AV19, a következő szezontól DVTK Jegesmedvék), Sarauer Andrew (Fehérvár AV19), Erdély Csanád (Fehérvár AV19), Hári János (Leksands IF, svéd), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Nagy Krisztián (MAC Budapest), Terbócs István (MAC Budapest), Bartalis István (Schwenningen, német), Benk András (UTE), Csányi Karol (UTE), Kóger Dániel (Fehérvár AV19)
 
A magyar válogatott vb-programja (magyar idő szerint):
április 22., szombat: Ukrajna-Magyarország 12.30
április 24., hétfő: Magyarország-Ausztria 19.30
április 25., kedd: Magyarország-Koreai Köztársaság 16.00
április 27., csütörtök: Lengyelország-Magyarország 16.00
április 28., péntek: Magyarország-Kazahsztán 12.30
 
Mérleg magyar szempontból:
Ukrajna: 18 mérkőzés, 5 győzelem, 13 vereség, legutóbbi mérkőzés: 2015, vb, 4-2
Ausztria: 41 mérkőzés, 11 győzelem, 2 döntetlen, 28 vereség, legutóbbi mérkőzés: 2016, felkészülési torna, 3-1
Koreai Köztársaság: 14 mérkőzés, 12 győzelem, 2 vereség, legutóbbi mérkőzés: 2016, felkészülési torna, 2-3
Lengyelország: 53 mérkőzés, 17 győzelem, 6 döntetlen, 30 vereség, legutóbbi mérkőzés: 2016, felkészülési torna, 2-1
Kazahsztán: 8 mérkőzés, 1 győzelem, 7 vereség, legutóbbi mérkőzés: 2016, felkészülési torna, 2-3

Legfrissebb hírek