Női versenyzőkkel pörgetnék fel az F1-et

2017. 11. 30. 13:21  |  AUTÓ-MOTOR

A kezdeményezés rögtön ellenállásba ütközött.

A napokban híre ment, hogy egy londoni cég kizárólag nőknek szóló versenysorozat indítását tervezi. Terveik között egy hatfutamos bajnokság szerepel, melynek végső győztese Forma–1-es tesztlehetőséget kapna, adta hírül az M4 Sport.
 
Hogy meg is valósul-e, az egyelőre kérdés, ám már az ötlet sem aratott osztatlan sikert. A Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff például attól tart, hogy egy ilyen kezdeményezés inkább csak még jobban visszavetné a női versenyzőket. „Egy női bajnokság feladná a valódi küldetés célját, hogy a lányok csúcsszínvonalon, a fiúk ellen versenyezhessenek a Forma–1-ben. Ez aláaknázná a lányok által elérhető lehetőségeket” – nyilatkozta az osztrák, akinek neje, Susie Wolff az utóbbi években a legközelebb került az F1-hez női versenyzőként.
 
„Azon sportágak esetében, amelyekben számít a fizikai erő, természetesen el kell különíteni a nemeket. A motorsport azonban egy kicsit olyan, mint a lovaglás, ahol mindenki egyenlő feltételekkel küzd. Hiszem, hogy a motorsportban a nők kihívói lehetnek a férfiaknak.”
 
Ezt hirdeti a neje által indított kampány, a 'Dare To Be Different' (Merj más lenni!), mely lányokat, nőket buzdít arra, hogy minél többen merjenek az autósportban karrierbe kezdeni. „Több lányra van szükség a gokartban” – állapította meg Toto Wolff. „Ha megnézzük, száz gyerekből három a lány. Susie mozgalma azért van, hogy több lányt biztasson a gokartozásra, hogy ez az arány 20:80-ra javuljon. Láttunk már alkalmanként jó teljesítményt lányoktól, de ennél több kell. Ha meglesz, akkor több nő versenghet a magasabb szinteken, és így elég versenyképessé válhatnak a Forma–1-hez.”
 
Nem a Mercedes-főnök az egyetlen, aki úgy látja, nem a külön versenysorozat a megoldás a női versenyzők helyzetének javítására. A többek közt az idei Indy 500-on is induló brit Pippa Mann egyszerűséggel nevetségesnek tartja az új elképzelést. „Sok női versenyzőt ismerek, közülük többen a futamgyőzelemig vitték egy nem szegregált sorozatban, de a szükséges pénzügyi támogatás miatt már nem versenyezhetnek. Ők sem gondolják úgy, hogy a helyes válasz, ha a szegregációra költünk. És éppen ez a lényeg! Ennek a csoportnak van elég pénze arra, hogy támogassa a női versenyzőket? Nos, akkor használja azt a tehetséges női versenyzők támogatására, segítse őket, hogy a sportágban maradhassanak, vagy hogy visszatérjenek a sorozatokba a világ bármely pontján” – adott tanácsot a szervezőknek.
 

Ezt hogy? Amatőr hiba a portugál sztártól a PL-ben - videó " NEMZETKÖZI FOCI › Angol foci

A mindössze 20 éves, ám a portugál válogatottal már Európa-bajnoki címet szerző Renato Sanches a Bayern München kölcsönjátékosaként jelenleg a Swansea Cityben játszik. A Chelsea elleni angol élvonalbeli bajnoki 37. percében meglehetősen amatőr hibát vétett: egyszerűen egy reklámtáblának passzolta a labdát. A játékos megmozdulásáról mindent elmond a walesi együttes menedzserének, Paul Clementnek a reakciója.

Legfrissebb hírek