Másolnák az NFL-t, jöhet a téli F1 esemény

2018. 05. 07. 16:36  |  AUTÓ-MOTOR

Újabb amerikai ötletet valósítanának meg az F1 tulajdonosai: az amerikai futball mintájára rendezett téli eseménnyel tartanák fenn a sportág iránti érdeklődést a holt idényben.

A Liberty Media már F1-es színrelépésekor egyértelművé tette, hogy megszokott gyakorlaton változtatva szeretné egész évben fenntartani a sorozat iránti érdeklődést, melynek módját nemcsak a versenynaptár bővítésében látja, hanem a nagydíjhétvégéken kívüli események létrehozásában. A királykategória egyik legcsöndesebb időszakát a december-januári látszólagos téli álom jelenti, amikor a csapatok és a versenyzők is elvonulnak a nyilvánosság elől, és készülnek az új idényre (a csapatok számára valójában ez a legintenzívebb időszaka az évnek) - jelezte az m4sport.hu.

Az amerikai tulajdonos viszont azt szeretné, ha e médiamegjelenés szempontjából kevésbé értékes időszak lerövidülne, így a telet kitöltő események létrehozását fontolgatja. Chase Carey elnök a múlt héten beszélt arról, hogy az amerikaifutball-ligában bevett módszert követve egy, az NFL Draft mintájára (ami tulajdonképpen a játékosok adásvétele köré épül) létrehozott eseménnyel pezsdítené föl az üresjárat időszakát, s aktivizálná az F1-es csapatokat és versenyzőket.

„Szeretnénk megtalálni annak módját, hogy ez a sportág tizenkét hónapon keresztül fenntartsa a szurkolók érdeklődését. Ez nem jelenti azt, hogy ilyen sokáig akarunk versenyezni. A szezonunk sosem fog tizenkét hónapon át tartani. Egy jó példa lehet számunkra az NFL, amelynek amikor nem játszik, ott van az NFL Draft, ami egy nagy esemény. Különböző rendezvényeket szerveznek, amelyek érdekesek a rajongók számára a szezonon kívül” – vázolta tervüket az amerikai futball közvetítéseinek megreformálásával sikeressé váló Carey.


„Szeretnénk meghatározni, hogyan alkothatnánk ilyen, a szurkolók számára érdekes eseményeket, legyen szó akár különleges versengésről, rendhagyó eseményekről, vagy olyan dolgokról, melyek növelhetik, fenntarthatják a sportág szurkolóinak érdeklődését.”

Carey hangsúlyozta, nem a versenynaptár hosszának még extrémebb elnyújtásával kívánják rövidíteni a holt idényt, és nem is a versenyekkel vetekedő rendezvények jelentik a célt. „Mindig is a huszonegy verseny lesz a fő esemény, de szerintünk lehetséges más dolgokkal is a sportághoz kötni a szurkolókat. Eléggé telített a szezonunk, amely márciustól november végéig tart, tehát igen hosszú. El kell ismernünk, hogy ez sok megpróbáltatással jár. De jó lenne találni olyan módszert, amellyel növelhető a szurkolók érdeklődése. Talán nem a pályán zajló versengés lesz a módja, talán a sportág más vonatkozásai, de van pár különleges ötletünk a versenyzés különböző formáira, amelyről már egyeztetünk bizonyos felekkel.”

Hasonló, az autóversenyzéstől kicsit elszakadó próbálkozásokat már korábban is láthattunk az F1-től, tavaly Kanadában például éveken át tartó szünet után a csapatok és a sportági vezetők részvételével rendeztek evezős versenyt, később pedig Londonban egy koncertekkel egybekötött utcai parádét, melyen minden csapat és Lewis Hamilton kivételével valamennyi versenyző jelen volt. Emellett a brit Sky Sports tévécsatorna idén szórakoztató műsorral is jelentkezik a hétvégéken, melyekben csapattársak teljesítenek különböző feladatokat, vesznek részt dartsversenyen, bemutatva egy kicsit az F1 másik arcát is.

Az F1 vezetőinél korábban a közös csapatbemutatók lehetősége is fölvetődött, ám ezt az egyes istállók hevesen ellenzik.
 

Legfrissebb hírek