F1: befellegzett a rajtrácslányoknak?

2017. 12. 15. 15:29  |  AUTÓ-MOTOR

A tulajdonosok szexista szemléletmódot emlegetnek, a pilóták kiakadtak.

A Forma–1 tulajdonosainál fölmerült a kérdés, van-e szükség a rajtrácslányokra a versenyhétvégéken. A csinos modellek már az 1960-as évek óta állandó részét képezik a nagydíjaknak, ám számos sorozatban már szakítottak ezzel a hagyománnyal, mondván, túlságosan szexista szemléletmódot közvetítenek vele, írja az M4 Sport.
 
A kérdésben a vélemények megoszlanak, a versenyzők azonban határozottan a jelenlegi gyakorlat megtartása mellett vannak. Max Verstappen kijelentette: „A rajtrácslányoknak maradniuk kell!”
 
Nico Hülkenberg is hibás lépésnek tartaná az eltüntetésüket. „Igazán nagy kár lenne, ha elvennék a rajtrács ékességeit. És jövőre még jön a glória is… Ó, jaj!” – kommentált a Renault versenyzője, utalva arra, hogy az autókat már sikerült elcsúfítaniuk a fejvédővel.
 
Daniel Ricciardo a BBC rajtrácslányokról szóló – egyórás... – rádióadásában fejtette ki a véleményét. „Ez is részét képezi a sportág vonzerejének. Gyors autók és gyors lányok – szerintem ez klassz” – állapította meg.
 
Hozzátette, a hölgyek helyzetén, megítélésén azzal kellene javítani, hogy a feladatukat nem korlátozzák pusztán a táblák és zászló tartására. „Vasárnaponként megjelennek a rajtrácson, és ott egy kicsit el vannak különítve. Szerintem többet lehetnének a paddockban, és ettől mindenki jobban úgy érezné, hogy részese ennek – ők is. Szerintem nekik is tetszene, ha jobban belefolyhatnának. Én nem látom ennek semmilyen hátulütőjét. Egyes versenyzők talán úgy érzik, elvonja a figyelmüket, de én nem így érzem.”
 
Az ötletét egyébként a műsorba meghívott rajtrácslány is jónak találja. „Amikor én idén Silverstone-ban a rajtrácson voltam, alkalmam nyílt bemenni a paddockba, ahogyan azt Daniel Ricciardo említette. Bementem a Force India garázsába, találkoztam a vendégeikkel, és lehetőségem nyílt bizonyítani, hogy nem egy szőke liba vagyok. Van agyunk, képesek vagyunk beszélgetni másokkal. Tudjuk, hogy mit akarunk, és ott akarunk lenni, mert szeretjük ezt a sportágat. Én imádtam, hogy a paddockban lehetek az F1-es autókkal” – mesélte, hozzátéve, egy túraautó-csapattal egy teljes szezont is eltöltött rajtrácslányként, melynek során a gárda valódi tagjává válhatott, amit szintén nagyon élvezett.
 
Elárulta, őt kicsit sem zavarja, hogy rajtrácslánynak nevezik – még úgy sem, hogy e kifejezéshez gyakran negatív érzéseket társítanak. „Nem zavar. A rajtrácson állok, és lány vagyok” – állapította meg.
 
Lehet ezt ilyen egyszerűen és természetesen is szemlélni. Ricciardo szerint sincs értelme a lányok szerepéről folytatott hosszas vitának. „A világ változik, sok dologban próbál politikailag korrekté válni, de nem gondolnám, hogy ennek túl nagy feneket kéne keríteni. Már sok éve ez a gyakorlat. Ez egy férfiak által dominált sportág. Nem igaz, hogy nincs helyük benne a nőknek, de sokkal több férfi van a paddockban. És szerintem a rajtrácslányok jelenléte mindig is klassz dolog volt mindenki számára. Én szeretném megtartani őket. Tartsuk meg őket!” – kérte az ausztrál nevetve.
 

Így verték át Cristiano Ronaldót... egy cipővel! - videó " NEMZETKÖZI FOCI › Spanyol foci

Máshogy sültek el a dolgok, mint amire számított.

Legfrissebb hírek