F1: A Ferrari továbbra is kivonulással fenyegetőzik

2017. 12. 04. 13:29  |  AUTÓ-MOTOR

Tovább tart a szócsata, és egyelőre nem látni a végét.

Hiába az Alfa Romeo szerepvállalása, a Ferrari így is kiszállhat az F1-ből 2020 után. Az elnök újabb fenyegetése mellett most az F1 vezetőinek jelenlétében is élesen kritizált.
 
A múlt héten hivatalossá vált, hogy a Ferrari testvércége, az Alfa Romeo 2018-tól a Sauber partnereként tér vissza a Forma–1-be. A Fiat-Chryslert irányító Sergio Marchionne ezzel egy régóta szövögetett tervét valósította meg, ám egyúttal némiképp ellentmondásos helyzetbe is hozta magát. Amit aztán egyből igyekezett is tisztázni.
 
Az olasz üzletember nemrég még azzal fenyegetőzött, hogy ha az F1 új tulajdonosai nem hallgatnak a gyártókra, s a több pontban is kifogásolt új motorszabályukat erőltetik rájuk, a Ferrari kivonul az F1-ből. Az Alfa F1-be hozatala nem éppen annak a jele, hogy Marchionne már csak rövidebb távon tervez a királykategóriában, sőt, éppen azt sugallja, hogy terjeszkedni próbál, s erősíteni saját hatalmukat azzal, hogy máris két istállón keresztül gyakorolhatnak nyomást a döntéshozókra.
 
Az Alfa Romeo-Sauber bemutatóján talán ezért is érezte szükségét egyértelművé tenni, hogy az elmúlt hét fejleményei ellenére kivonulással kapcsolatos fenyegetése továbbra is áll. „Komoly annak a veszélye, hogy a Ferrari elhagyja a Forma–1-et. Az Alfa Romeo-szerződésünk pedig 2020 végéig szól. Addig, amikor a Ferrari kiszállhat” – hívta föl a figyelmet. Egyfajta ultimátumot is adott. „A párbeszéd megkezdődött, és folytatódni is fog. Még van időnk 2020-ig arra, hogy megtaláljuk a Ferrari számára legkedvezőbb megoldást. Szükség van egy olyan megoldásra, amely a sportág hasznára válik, de közben nekünk is világosan meg kell határoznunk, mit tartunk elfogadhatatlannak.”
 
Hogy az FIA és a Liberty Media által javasolt új motorformula e listán szerepel, azt már közvetlenül a tervek ismertetése után világossá tette. De más téren is talál kivetnivalót az új F1-tulajdonos munkájában, és ennek az olaszországi rendezvényen is hangot adott, amelyen Jean Todt FIA-elnök társaságában részt vett Chase Carey, az F1 elnöke is. Az újabb figyelmeztető lövés tehát most szemtől szemben jött.
 
A témát az F1 elamerikaiasítása jelentette. „Abban Chase és jómagam egyetértünk, hogy van tér a fejlődésre az Egyesült Államokban. Ez egy lehetőség a sportág előtt az USA közegében, amennyiben mindent jól csinálunk. De van egy fontos feltétel: óvatosnak kell lennünk azzal, hogyan akarunk vonzóvá válni az amerikai közönség előtt, nem szabad hagynunk, hogy sérüljenek a sportág eredendő génjei” – figyelmeztetett az elnök.
 
A kanadai állampolgársággal is rendelkező olasz példaként az austini rajtceremóniát hozta föl. De elrettentő példaként... „Olyan módon kell modernizálnunk, amely Amerika számára is tetszik, de óvja az örökséget. És ez itt a nehéz szakasz, amelyen Chase-nek és nekem is keresztül kell mennünk. Egy kötélen egyensúlyozunk, hiszen, ha túl messzire megyünk a próbálkozással... Austinban olyan műsort láttunk, amilyenné szerintem a Forma–1-nek nem szabadna válnia. Ez része volt a próbálkozásnak, egy hibás próbálkozás volt. Nem hinném, hogy olyan hihetetlenül jól működött volna. Sok európait szerintem megdöbbentett, ami történt. Meg kell találnunk a középutat, amely mindkét oldal számára elfogadható.”
 
A bokszgálákról ismert konferanszié, Michael Buffer közreműködésével lebonyolított parádé, valamint az austini időmérő Justin Timberlake koncertje miatti későbbi rajtja nem csak Marchionnénál verte ki a biztosítékot. A közelmúltban a Mercedes vezetői, Niki Lauda és Toto Wolff is bírálta miattuk a Libertyt. Az amerikaiak Abu-Dzabiban aztán a közönség ellenszenvét is kivívták azzal, hogy új, végletesen leegyszerűsített logót adtak a Forma–1-nek.
 
A csapatoktól érkező bírálatok esetében a hangsúly persze aligha e próbálkozásokon van, a nyílt kritikák, de a Ferrari (és a Mercedes) kivonulással való fenyegetése is mind annak a háborúnak a része csupán, amelyet az F1-es motorszabályokat, a pénzelosztási rendszert megreformálni igyekvő tulajdonosok és az ezt hátrányként, fenyegetésként felfogó nagy autógyártók között van kibontakozóban.
 

Így gúnyolták Cristiano Ronaldót a Bilbao drukkerei - videó " NEMZETKÖZI FOCI › Spanyol foci

Gól nélküli döntetlent játszott a spanyol élvonal 14. fordulójában a Real Madrid az Athletic Bilbao vendégeként. Ahogy az eredményből is szembetűnik, ezen a mérkőzésen sem talált a hálóba Cristiano Ronaldo, aki eddig felettébb halovány bajnoki szezont produkál. Csapata eddigi huszonöt góljából mindössze kettőt vállalt magára.

Legfrissebb hírek